Usein kysytyt kysymykset

Kysymys Miten THOGS v3 eroaa v2.1:stä?
Vastaus V3:ssa on noin 50 sivua uutta kamaa verrattuna v2.1 + maailmakirjaan. v3 on painettu, toisin kuin v2.1 ja maailmakirja. v3:ssa on myös liimanide ja värikansi. Sisällössä on paljon uutta, esimerkiksi asesysteemissä, taikasysteemissä ja eritoten eri hahmorotujen kuvauksissa. Lisäksi kaikki on v3:ssa samojen kansien välissä, eikä esim. hahmonluonnissa joudu pomppimaan v2.1:n ja maailmakirjan välillä. Suosittelen lämpimästi v3:sta, ettei sitten myöhemmin tule tunnetta, että harmi kun en ostanut uusinta versiota. Toisaalta myös v2.1 + maailmakirja setillä pärjää myöskin.

Kysymys Onko kirjan mukaan tehty hahmo, jolla ei ole vielä pelattu yhtään peliä, aloittaessaan tason 1 vai 0 taistelija?
Vastaus Taistelijataso on alussa 1.

Kysymys Onko olemassa tarkkoja sääntöjä taitojen kehittymiselle sekä uusien taitojen hankkimiselle?
ja Jos hahmo opiskelee esim. uimaan tai ensiapua, mitä se maksaa ja miten kauan koulutus kestää?
Vastaus Ei ole virallisia sääntöjä, eli pelinjohtaja saa aika pitkälle soveltaa itse taitojen nousua. Taitoja ei pitäisi nostaa kuitenkaan kovin helposti tai usein. Improvisoida saa. =)

Kysymys Jos hahmo, jolla ei ole vanhaa asekykyä, saa ammatikseen esim. kaivostyön ja saa ammatinsa takia hakun, niin eikö hahmolla silloin pitäisi olla vanha asekyky esim. hakulla?
Vastaus Ei. Jos hahmolla on vanha asekyky sen voi selittää tuollaisilla asioilla, mutta esimerkiksi pelkästään se että on joskus käyttänyt hakkua kaivamiseen, ei tarkoita että osaa käyttää sitä paremmin taistelussa.

Kysymys Jos esim. Xuljaf heittää kielekseen vaikka Veden kirkon kielen, niin kuuluuko kyseinen Xuljaf silloin Veden kirkkoon?
Vastaus Ei välttämättä, mutta se olisi aika luonnollinen vaihtoehto.

Kysymys Miten määrätään mihin kirkkoon hahmo kuuluu?
Vastaus Tämä asia on jätetty auki sillä tavalla, ettei sitä heitetä millään nopalla vaan pelinjohtaja ja pelaaja saavat sopia mihin kirkkoon, jos mihinkään hahmo kuuluu. (Hahmon taustatarinassa tulisi sitten kertoa miksi kuuluu ja kuinka kauan on kuulunut jne).

Kysymys Mitä tarkoittaa sivulla 90 joissakin taidoissa (esim. laulaminen) esiintyvä huomautus "Normaalit onnistumis% eivät päde"?
Vastaus Laulamiseen (esim.) ei päde tavalliset säännöt siten, että hahmo osaa 90% tapauksista laulaa ja 10% ei. Prosenttia voisi soveltaa vaikkapa sellaisessa tapauksessa kun hahmo yrittää laulaa jotakin kappaletta ensimmäisiä kertoja tms.

Kysymys Miten toimitaan, jos kenenkään pelaajan hahmo ei saa esim. uinti-kykyä ja sitä tarvitaan jossakin seikkailussa? Voiko kukaan silloin uida vai onko kaikilla uinti-kyky esim. 01-05?
Vastaus Periaatteessa lyhyestä uintimatkasta voisi selvitä esimerkiksi tuolla 01-05 tuloksella, mutta en suosittelisi silti veteen menemistä. Myöskään ei ole mahdotonta opetella taitoa (ei samalla kun sitä tarvitsisi) mutta muulla ajalla. =)

Kysymys Voivatko äly ja voima kehittyä?
Vastaus Eivät ilman magiaa.

Kysymys Voiko hahmolla olla loitsuja heti aloitettaessa?
Vastaus Kyllä loitsuja voi opetella heti, muttei niitä voi saada tyyliin "vanhat asekyvyt" ennenkuin THOGSin versiossa 4.

Kysymys Onko tarkoitus että hahmolla on vain yksi ase?
Vastaus Yksi ase voi olla kerrallaan käytössä, lukuunottamatta paria poikkeusta, Eferqeilla se voi olla mahdollista (lue kuvaus) ja siten, että erikoistuu tietyn aseen käytön sijasta siihen että voi käyttää kahta asetta.

Kysymys Hirviöistä. Millä tasolla ne ovat? Lisätäänkö se os% vieressä oleva sulkuluku saman tien vai vaan kun hirviön tasoa nostetaan ja nouseeko kokemusluokkakin silloin?
Vastaus Hirviöt ovat ensimmäisellä tasolla. Niiden kok. lk vaan kertoo kuinka vaarallisia ne ovat. Os%:n vieressä oleva sulkuluku lisätään jos haluaa kovemman tason hirviön. Kokemusluokka nousee aina yhdellä per taso, eli esim. toisen tason Werqillä kok. lk on 2.

Kysymys Mihin luokkaan kokemus laitetaan silloin, kun hahmo lyö toista hahmoa? Riippuko se esim. taistelijatasosta?
Vastaus Kokemusluokka on silloin pelinpitäjän päätös, taistelijataso lisää aina yhdellä kokemusluokkaa. Esim. Kolmannen tason (ei niin mahtava) Gornox on kok. lk 3, ja esim. rotunsa parhaimmistoa oleva Chrim saattaisi myös olla ensimmäisellä tasolla jopa 2 tai 3. Lisäksi hahmon loitsuista pitäisi lisätä luokkaan. Jos hahmolla on kolmannen asteen loitsu, voi hahmon silloin pistää helposti kok lk 3:een.

Kysymys Hahmo joka käyttää aseenaan normaalia kirvestä kouluttaa osuma% esim. viiteenkymmeneen asti. Onko osuma% silti 50, vaikka hahmo vaihtaisi vaikkapa keskiraskaaseen varsijouseen?
Vastaus Normaalit Os% koulutukset tulevat kaikkiin aseisiin, kun taas erikoistumisesta saatavat prosentit tulevat tiettyyn aseryhmään. Yli 50% osumaprosentti on aika hankala saada ilman erikoistumista.

Kysymys Kuinka monesti hahmo voi suuntautua?
Vastaus Kerran.

Kysymys Vähennetäänkö loitsujen esiasteet myös taikomiskapasiteetista?
Vastaus Kyllä.

Kysymys Jos on tehnyt esim. yhteytys 2:n, onko seuraava yhteytys myös kakkonen vai voiko tehdä sen sijaan esim. kolmosen?
Vastaus Molemmat on oltava sama.

Kysymys Tarkoittaako vaihtaminen sitä, että voi torjua hyökkäyksen prosenteilla tai toisinpäin?
Vastaus Prosentit ovat samat kuin normaalisti hyökätessä tai torjuessa, vaihtaminen vain muuttaa esim. torjunnan toiseksi tavalliseksi hyökkäykseksi (norm os%)

Kysymys Sivulla 123 on välttämättömien raajojen vaurion vaikutukset. Ensimmäisessä ja toisessa kohdassa vaurion pitää tulla kerralla, onko vauriolla ilmoitettua tai muuta vaikutusta jos vaurio tulee esim. kahdessa osassa?
Vastaus Vaurion pitää tulla kerralla noiden nimenomaisten vaikutusten tapahtumiseksi, joten jos tulee monessa osassa se ei aiheuta tuota vaikutusta.

sivun alkuunSivun alkuun

Tilaa THOGS
THOGS-tuotteet. Uutuutena seikkalukirja. Viimeisin sääntökirja THOGS v3.1 ja muita tuotteita.

THOGS v4 -projekti
THOGS v4 beta julkaistu! (Uusin merkintä: 27.7. 2012)

The Hunters Of Golden Sirbul. Fantasiaroolipeli. Copyright 1995-2012 © Ilmari Virtanen.